En kur for livet

Chris Freeman

Vi går tit rundt med en følelse af, at vores liv ikke kører, som det bør. Vi er for det meste utilfreds og føler os til tider totalt hjælpeløse. Vi prøver og prøver at holde øje og kontrollere ting – men, helt ærligt, hvornår begynder ting at ske, som jeg vil have det? Hvornår bliver det min tur? Træthed, stress og usikkerhed er blevet velkendte frustrationer i vores dagligdag.

ansvarHvad nu, hvis der var en ‘magisk’ eliksir eller en ny medicin, der kunne kurere vores døsighed og hjælpeløshed og samtidig styrke vores selvværd, accept og kærlighedsevne. Hvor meget vil du så give for den? Hvor kan den købes henne? Vil der være nok til os alle sammen eller skal jeg skynde mig lidt?

Jeg har ingen svar til disse spørgsmål og ved heller ikke, om sådan en ‘mirakelkur’ eksisterer, men der er en ting, der måske er endnu bedre!

Det koster intet og kilden er uendelig. Det kan bruges af mænd og kvinder af alle aldre – også børn – og du kan hente det med det samme, uden engang at rejse dig fra den stol, du sidder i lige nu …

ANSVAR

Tillykke! Du har lige fået fuld kontrol over dit liv.

Hvordan føles det? Tag en dyb indånding- tag det helt ind til dig – mærk det. Luk din øjne, træk vejret og bare vær. Lige nu er der ingen fare, lige nu er du glad. Du er rolig og alt er, som det skal være.

Hvis du accepterer dit ansvar, betyder det, at DU – og ingen andre – har kontrol over dit liv. Og når DU har kontrol, kan DU også ændre ting. DU har magten – ikke din partner, ikke dine forældre, ikke din chef, ikke regeringen, heller ikke stjernerne … men DIG!

Ansvar er ikke et populært dogme. Verdenen er fuld af mennesker, der giver deres power væk til andre, ved ikke at tage ansvar. De skaber undskyldninger og peger fingre af ‘de andre’ for deres egne ulykker og uheld.

De kan komme med uendelige grunde til, hvorfor de ikke kunne færdiggøre det, de gik i gang med – eller værre – det de aldrig startede! Faktisk sker det så ofte, at det næsten er acceptabelt adfærd. Samfundet er begyndt at acceptere denne attitude, som noget normalt. Mennesker kan gå igennem et hel liv uden at forstå, at ansvar er en relativ komponent af glæde. Dvs. det mere ansvar man tager (for sig selv), jo dybere glæde kan der mærkes – og selvfølgelig omvendt! (ligeledes med alle andre følelser).

Ja, det kan godt være, at vi finder et sympatisk øre. Nogle mennesker vil også give os ret i vores mening/handling, og nogle gange være helt enig med os. Men, ved at nægte min del i situationen, giver jeg min power væk.

Med hver sjæl kommer der et ansvar. Hvis vi ikke vælger at beholde dette ansvar selv, hvem giver vi det så til? Andre mennesker, systemet, tilfældige kræfter i naturen, stjernerne, Gud?

Selvom det er vores nærmeste, der får det, hvordan kan de bruge det optimalt for dig? På deres bedste dag, med deres bedste hensyn og i dybest kærlighed til dig, kan de stadig ikke nå det – da de ikke er dig. De må forholde sig til deres ansvar, og du må forholde dig til dit – det er sådan det fungerer.

Hvis en anden har ansvar for dig, er der logisk set ikke særlig meget, du kan gøre for at komme videre. Hver gang du prøver at gøre noget, vil du møde modstand. Du skal komme med forklaringer og grunde til dine handlinger, dine tanker og din måde at være på. Det er bare en lille del af, hvordan det er, ikke at acceptere ansvar.

Resultatet af denne handling er, at man lærer hjælpeløshed og dermed ikke er i stand til at nå et værdifuldt mål. Man mister kapacitet til at tro på sig selv og dermed mister man også ihærdighed mod dette mål. Man bevæger sig rundt, som vinden passer, peger fingeren og siger “jeg vidste det – sådan er det altid!” …

Det er en ond cirkel. Men ved at tage ansvar for alt, der sker i dit liv, er cirklen nem at bryde. Selvom du overhovedet ikke kan se, hvordan du kunne have ansvar i en given situation, er det stadig en meget kraftigere energi at eje ansvaret end at nægte det. Husk, at der er mange planer af eksistens – ikke bare det fysiske – og derfor flere muligheder i situationer, hvor vores ansvar kan ‘gemme’ sig. Bare fordi vi ikke kan se grunden, er det ikke lig med, at der ingen grund er!

Du har ansvar for alt det, der sker i dit liv. Er det en god nyhed eller en dårlig nyhed?

Begge dele. Det er dårlige nyheder for undskyldninger og uhensigtsmæssige handlingsmønstre og gode nyheder, fordi det betyder, at du kan skabe det liv, du altid har drømt om – bare ved at acceptere dit ansvar.

Det er nemt selv at acceptere ansvar, når ting kører godt, men de fleste mennesker har ikke noget problem med at dele kreditten, når tingene ikke går så godt! Ved at acceptere dit ansvar, vågner du til det faktum, at DU er skaberen af din fremtid – og ikke bare et blad, som vinden får lov til at lege med!
 

Der var engang, hvor jeg var nødt til at få min bil repareret inden den skulle til syn. Sidste gang bilen var på værkstedet kostede det mig en formue. Jeg snakkede så med en mekaniker, jeg kender og bad ham om at kigge på bilen. Han mente, at han kunne reparere bilen for næsten den halve pris, som værkstedet vil have. Han fik så jobbet og bilen. Næsten en uge senere var han stadig ikke færdig med arbejdet. Jeg ringede så til ham og mindede ham om, at bilen faktisk skulle til syn næste dag.

Han forsikrede mig, at bilen vil være klar – selvom han måtte arbejde hele natten på den. Jeg hentede bilen næste morgen sammen med en forklaring om, at der faktisk var en hel masse ting i vejen med bilen, som han også lige havde rettet til – med resultatet af, at jeg skulle af med dobbelt så mange penge, som vi oprindeligt havde aftalt – og langt over, hvad værkstedet havde tilbudt!

Min vrede og jeg kørte videre til værkstedet, hvor bilen skulle synes. Da de var færdige med at kontrollere alle testene, fik jeg udleveret en lang liste af de problemer, der skulle rettes, inden bilen kunne bestå. Syn mekanikeren regnede ud, at det ville koste mig ca. kr. 15.000,- mere, at få bilen sat i stand. Da jeg allerede havde brugt næsten kr. 20.000,- på en bil, der ikke var meget mere værd selv, besluttede jeg mig at skråtte den.

Hvor ligger mit ansvar her? Der er mange, der vil lægge skylden hos min ‘ven’ mekanikeren – han var trods alt inkompetent. Ingen tvivl om det!

Men ansvaret ligger stadig hos mig. Valget var 100% mit. Jeg kunne have valgt at aflevere bilen på et kvalificeret værksted, hvor de har både tid og viden til at få jobbet ordnet hurtigt og mere effektivt. Eller, da tiden gik og aftalen nærmede sig, kunne jeg have hentet bilen og afleveret den til værkstedet alligevel.

Ved at acceptere ansvar for det, ved at kigge på sekvensen af MINE valg og hvordan de førte mig frem til denne situation, bruger jeg min power til at skabe resultater og dermed være i stand til at træffe en mere hensigtsmæssig beslutning næste gang. Ved at råbe og skrige og pege fingre giver jeg magten over mit liv (min power) til en anden. Dermed er der risiko for, at det nemt kunne ske igen!

Der er ikke noget, der er rigtigt og ikke noget, der er forkert. Ansvaret – som alle ting i livet – er ikke mere end en proces af handling og konsekvens. Hvordan jeg vælger at kigge på resultaterne, er mit valg – og mit alene.

Når der sker noget i dit liv – godt eller dårligt – så fortæl dig selv, at “jeg er ansvarlig” og så spørg dig selv, “hvordan kan jeg bedst håndtere den udfordring?” Ligegyldigt, hvor ‘slem’ en situation ser ud, mind dig selv om, at “jeg er ansvarlig”. Brug den som en affirmation – Jeg er ansvarlig – her vil du finde, at du begynder at kigge ind i dig selv for at finde svaret, i stedet for at søge ydre bekræftelser. Sandelig, nu kigger du i den rigtige retning. Du ER skaberen af din egen skæbne.

Jer er ansvarlig

Det er en måde, at tage kontrol over dit liv, i stedet for at vente på dagen, hvor alle andre lærer at ‘gøre det rigtigt’ (i dine øjne).

Hvis du spilder et glas mælk på bordet, hvor lang tid tror du, der vil gå inden mælken samler sig og hopper tilbage i glasset?

Det lyder måske nogle gange hårdt og uretfærdigt, men det er det ikke. Du siger IKKE, at det hele er din skyld, men hellere, at du har magten til at ændre dit liv – til det bedre eller værre – og, at du vælger bevidst at bruge den magt og er villig til at acceptere alle konsekvenserne af den handling.

Når du accepterer ansvaret for ALT, som der sker i dit liv, forbereder du et fundament, hvor du kan opbygge og udvikle din egen succes. Lad undskyldningerne være for dem, der ikke tør. Vend dig mod udvikling og vær den du ér – med alt det, du indeholder – tag ansvar!
 

Skriv din kommentar ...