Nytårsforsætter?

Chris Freeman

Nu er vi nået frem til den tid på året, hvor vi kigger tilbage og reflekterer over, hvad vi har gjort (og ikke gjort!) og hvem vi egentlig er. Hvad vi kan lide om os selv og hvad vi har mest lyst til at ændre på?

Vi sidder hvert år og overvejer, hvad vi vil lave om i det nye år. Vi skriver måske en liste over flere forskellige ting og snakker med vores familie og venner om, hvordan vi har tænkt os at ’blive bedre’ næste år.

Hvis vi skal gøre det her, så må vi hellere gøre det ordentligt! Hold op med at drikke så meget, hold op med at ryge, tab 5 kilo, motioner hver dag, brug mere tid sammen med familie og venner, osv.

NytårsforsætterWow! Vi bliver til helt nye mennesker. Mere kærlige, mere åbne, mere ærlige. Vi får masser af tid til alle de ting, vi har ønsket at tage os af i SÅ lang tid …

Så er vi pumpet og helt klar til nytårsaften!

Efter at have spist en dejlig middag sammen med familien, har vi inviteret nogle venner, der gerne vil byde det nye år velkommen sammen med os. En pragtfuld aften. Vi diskuterer bl.a. vores nytårsløfter med hinanden og er glade og støttende. Tankens verden kan nemt fremvise paradisets have, hvis det er det, vi vil have.

Et par dage senere kommer der en realitets check …

Øhm, måske var det lige lovligt meget, som jeg har valgt at tage mig af på én gang. Så venter jeg lige med en ting (altså det er også helt idiotisk at holde op med at ryge lige i det nye år, ik’!?). Jeg vil fortsat gerne tabe de 5 kilo (MEN jeg har simpelthen ikke tid til at motionere 20 min. om dagen lige nu). Ja, ja – det er dejligt at bruge så meget tid sammen med familien og vennerne, men det er selvfølgelig nemmere i ferien, når jeg ikke har så travlt med arbejde. Ja, det var en dejlig aften og nogle meget gode forslag, men jeg er nødt til at komme videre i mit liv!

Når du bliver præsenteret for en udfordring i dit liv, hvad siger du til dig selv? Vi har allesammen et internt program, der kører automatisk, når vi tænker på at ændre noget eller prøve noget nyt i vores liv. Hvis dette program ikke er skrevet positivt, hvad tror du chancen for en positiv oplevelse er?

Hvis det er sandt, så må det også virke omvendt! Hvor stor tror du chancen er, for at dumpe, hvis programmet er positivt? Hvis du bruger positive affirmationer så stiger din chance for succes. Det er meget enkelt – hvis du kigger / tænker / føler positivt om din udfordring er du allerede halvvejs! (Den anden halvdel er selvfølgelig handling!)

Bliv ved. Du har valgt at gøre noget godt for dig selv. Kan du huske, hvordan du følte nytårsaften, da du valgte at gøre det, og delte også din fornøjelse og glæde med din familie og venner? Hvordan du følte dig bemyndiget og parat til opgaven? Hvad skete der?

Udover at der er gået nogle timer eller evt. dage siden du besluttede dig at lave om på tingene, er den eneste ting, der er sket, den at dit interne program har kørt. Ja, så enkelt er det. Der er kun et lille problem tilbage …

Før vidste du måske ikke, hvorfor du ikke fortsætter med de ting du gerne vil, men NU ved du det. Hvad vil du så gøre ved det? Prøve igen næste år eller give dig selv en anden chance – lige her – lige nu.

Det er ikke så længe siden, du vidste lige præcis, hvad du ville lave om eller arbejde videre med – kan du huske det? Godt, skriv det ned – ikke senere, lige nu! Lige så nemt, som tankens verden kan skabe paradis, kan den lige så hurtigt skabe forvirring (eller armageddon). Ved at skrive dine mål ned har du sørget for at skabe starten af en ramme til din succes! Første skridt er følelsen (der er et eller andet, jeg ikke er tilfreds med); andet skridt er tanken (hvordan kan jeg bedst opnå mit mål); og til sidst handling (hvad skal jeg lave for at opnå mit mål?)
 

Ved siden af dit mål (som du har skrevet ned lige før), skriv så også hvorfor du har valgt dette mål, hvad du får ud af det? Hvordan vil det påvirke dit liv? (og evt. din familie og venner, arbejde, osv.). Det er selvfølgelig også nødvendigt at have en handlingsplan og deadline, og ikke mindst en startdato! Når du vælger dato’er er det bedre at bruge en præcis dato (f.eks. onsdag, den 01. februar 2013) end bare ’begyndelsen af næste måned’.

Eksempel:

Følelsen – Jeg føler mig tung og træt.

Tanken – Jeg spiser for meget/usundt og motionerer ikke nok.

Mål – Jeg vil gerne tabe 5 kilo.

Hvorfor – Ved at passe bedre på min krop, vil jeg have mere energi og føle mig stærkere og ikke så træt. Det vil give plads til et mere positivt livssyn og et overskud, der kan deles til at støtte min familie og mit arbejde.

Hvordan – Jeg vil løbe 3 km hver anden dag i løbet af en uge, derefter vil jeg tilføje en kilometer om ugen indtil jeg når 10 km tre gange om ugen. På den måde tager jeg udfordringen til mig i overskuelige dele og samtidig giver jeg mig selv chancen for at udvikle mine grænser både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt, uden at skade mig selv, eller tage for meget på en gang.

Hvornår – Min første løbedag bliver søndag, den 06. januar 2013.

Deadline – Valentine’s Dag (d. 14. februar). Det vil tage mig nogle uger at bygge op til 10 km’s ture og er derfor en rimelig realistisk deadline.

Hvad får jeg ud af det?

Der er faktisk flere fordele ved at nå dette mål. Det første er selvfølgelig, at jeg taber de 5 kilo, men ved at motionere jævnligt forstærker jeg også både min krop og sind (og dermed sjælen!).

Ved at løbe kan jeg være ude i naturen, få frisk luft, se min omverden. Jeg vil også lære min krop bedre at kende og være mere opmærksom på evt. hvad den prøver at fortælle mig. Det er heller ikke så smart at ryge, når man løber,- så kan det også være, at jeg går glip af et par smøger, de dage jeg løber.

Jeg får også mulighed for at skabe mere tankeplads i mit sind, så jeg kan finde ud af, hvordan jeg har det, i stedet for at tænke på arbejde (eller andre!) hele tiden.

Ved at fokusere på ét mål (tabe 5 kilo) kan jeg også hjælpe mig selv til et par sekundære mål (at motionere jævnligt og ryge mindre) uden at bruge mere krudt på dem! Og hvad nu hvis min familie også har lyst til løbe en gang imellem? Så har vi også lidt ekstra samvær, og vi kan støtte hinanden med det vi gør. Bonus!

Det handler om at kigge på de positive aspekter i det, vi gerne vil have, i stedet for at se det, som noget vi går glip af eller “ikke må” længere. F.eks. hvis jeg lige har røget min sidste cigaret, så kan jeg vælge at kigge på det, som at nu er jeg holdt op med at ryge – jeg “må ikke” ryge mere (negativ) – eller nu ser jeg frem til at være mere sund, spare nogle penge, dufte bedre, hoste mindre osv. (positiv). Der er stor forskel om man vælger at se på sig selv som ikke-ryger end eks-ryger.

Livet er en energi, der støtter os i de valg – positiv eller negativ – vi træffer. Vi bestemmer hver for sig, hvordan vores liv skal være.

Du kan få lige præcis det liv, du gerne vil have, men kun hvis du handler. Der er ingen, der vil aflevere det til dig på en sølvfad, heller ingen, der kan/vil gøre det for dig. Det kan kun komme fra dig. Det betyder også, at DU bestemmer, hvad der skal laves om, hvorfor, hvordan og hvornår – uden at vente på en anden eller et nyt år, for at komme igang!

Du kan starte allerede idag! Drop dine undskyldninger og tvivl, og kom i gang med dine planer om problemløsning og målsætning i dit liv – du er det hele værd!

Idag er dagen, hvor du kan tage kontrol af dit liv, og begynde at lave det om til et liv fuld med glæde, lyst og fuldbyrdelse.
 

Skriv din kommentar ...